Er iPhonen din skadelig for deg?

Hvem er det som ikke eier en smarttelefon i dag? En datamaskin i lommen gir ekstremt mange muligheter hvorav flere prioriterer å sende 10 sekunders videosnutter av seg selv mens de trener eller sladre om naboens nye bil. Selv om vi ofte skriver om at noe var bedre før ville jeg aldri vært foruten min egen mobiltelefon. Den er et enormt verktøy som kan gi mye glede og bidra aktivt til din egen videreutvikling, om du bruker den riktig.Denne artikkelen handler ikke om hvordan man setter opp telefonen til det ultimate produktivitetsverktøyet, men om det faktum at det faktisk er negative konsekvenser knyttet til mobilbruk. Dette er noe ytterst få vet, men som jeg tror vil bli snakket mer og mer om i fremtiden når assosiasjonen mellom teknologibruk og helseutfordringer eksploderer i enda større grad enn det vi ser allerede.

Én ting som alle bør slutte å spise – del II

Dette er del 2 av en artikkelserie på industrielle oljer. I forrige artikkel gikk vi igjennom hva vegetabilske oljer er, hvordan de ble en sentral del av kostholdet vårt og hvorfor dette mest sannsynlig spiller en stor rolle i den kroniske sykdomsepidemien vi ser i den vestlige verden i dag. Alle som spiser et vanlig vestlig kosthold har et for høyt inntak av industrielle oljer og bør prøve å minimere dette inntaket mest mulig.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva den vitenskapelige litteraturen sier om disse oljene. Basert på den evolusjonære konflikten et inntak av industrielle oljer utgjør er det nok ingen overraskelse at vi ikke kommer til å finne veldig mye positivt å si om dem denne gangen heller.

Én ting som alle bør slutte å spise – del I

Dette er første del av en todelt artikkelserie om det jeg mener er en av de største kostholdsbaserte grunnene til den kroniske sykdomsepidemien som oppleves i den moderne verden. Hvis du har innsett hvor viktig kosthold er når det kommer til hvordan vi mennesker fungerer som vi skal, samt at du er villig til å iverksette noen endringer – ikke gjør noen ting som helst før du har fjernet vegetabilske industrielle oljer fra kosten din! 

Et stykke bacon i uken dobler risikoen din for tarmkreft…. Eller?

Mitt personlige kosthold består av veldig mye rødt kjøtt. Mye mer enn den gjennomsnittlige nordmann. Grunnen til dette er mange; mental og fysisk prestasjon, null inflammasjon og søvnkvalitet er bare noe av fordelene jeg selv har fått oppleve med et “unormalt” kosthold som dette. Allikevel er det flere som kommer med sine bekymringer når de hører om hvordan jeg har valgt å spise. Og det er vanskelig å klandre dem. Rødt kjøtt har blitt demonisert kraftig de siste årene og har fått ekstra vind i seilene fra kommersielle interesser som gjerne vil selge matvarer med høyere marginer enn det kjøtt kan gi. Tarmkreft er det som fryktes mest og dette basert på artikler lest i aviser som VG og Dagbladet. Grunnen til at jeg ikke deler frykten med de rundt meg er todelt.

Kan vi stole på eksperter?

Den mest avanserte og utviklede hjernen i dyreriket. Kognitive ferdigheter som har gitt oss alt fra kapitalisme til romfart. Apen som forstod universet. Det er lett å glemme at vi mennesker ikke er feilfrie. Dette er noe vi skal se på denne i artikkelen: at våre kognitive svakheter ofte skaper mer trøbbel enn vi er villig til å innrømme. Når noen av disse svakhetene i tillegg gjør at vi ukritisk lytter på personer, grupper eller andre autoritetsinstanser når vi tar viktige beslutninger – blir uforståelige hendelser mer forståelige.

Lysdiett

Det er få ting som skaper mer debatt i helsesfæren enn kosthold og ernæring. Keto, veganer, lavkarbo, kjøtteter – med så mange alternativer kan det være vanskelig for folk å vite hva som er den mest optimale måten å spise på. Det virker som det finnes personer der ute som har hatt suksess med alle de nevnte retningene.Forskjellige grupperinger rundt kosthold har en tendens til å bli kulter hvor medlemmer av de forskjellige gruppene på død og liv skal forsvare sin måte som den beste. Ytterst få er villig til å se på, og hvertfall ikke akseptere bevis som strider mot deres eksisterende oppfatning. Men hva om det ikke finnes en optimal måte å spise på som passer for alle mennesker?

Mitokondrier – små motorer med stor innflytelse

Alle har hørt om og vet at kroppen vår er bygget opp av forskjellig type celler. Hjerneceller, muskelceller, blodceller med flere utgjør kjøttvognen vi kaller mennesket. Det kanskje færre vet er at mer eller mindre alle våre celler, med noen få unntak, inneholder noe som kalles mitokondrier. Mitokondrier er også kjent som motoren i cellene. Mitokondrier finnes i tusenvis inni en enkelt celle og er ansvarlig for produksjon av energi i form av ATP og vann.

Fordeler med å IKKE spise

Når spiste du sist? For tre timer siden? En halvtime siden? Kanskje du leser dette om morgenen og du har ikke spist siden kveldsmaten i går kveld. De aller fleste vil ikke gå lenger enn over natten uten mat. Og skulle du mot formodning ikke drive med gressing av denne typen ender du ofte opp med undrende blikk og obligatoriske oppfølgingsspørsmål. Vi lever i dag i omgivelser hvor mat er tilgjengelig hele tiden. Det kan kanskje være vanskelig å innbille seg, men det å gå et døgn uten mat er ikke det samme som å sulte.

Oura – Den Beste Søvnmåleren på Markedet

Det har blitt gjort tydelig i tidligere artikler at søvn er noe av det absolutt viktigste du kan prioritere for optimal ytelse og prestasjon. Der vi tidligere benyttet oss av en subjektiv måte å måle hvordan vi føler oss – er det i dag flere og flere som lener seg på teknologiske duppedingser som samler inn denne type data for oss.

Dr. Søvn – Sov bedre med disse tipsene

Paul Chek er en viden kjent figur innen helse og velvære sektoren i statene. Noe av hans budskap er at vi bør prioritere de naturlige doktorene som vi har tilgjengelig. Hvis ikke – vil vi med stor sannsynlighet ende opp hos en klassisk doktor tidligere enn vi hadde ønsket.
En av disse gratis doktorene er Dr Søvn. Søvn er ekstremt viktig og de fleste av oss sover alt for lite. I en verden preget av hyperkonkurranse hvor sosiale krefter krever at vi også tar på oss frivillige verv, følger barna på 5 forskjellige kveldsaktiviteter samt holder oss i god fysisk form – er søvn ofte det første som blir nedprioritert.