Det har blitt gjort tydelig i tidligere artikler at søvn er noe av det absolutt viktigste du kan prioritere for optimal ytelse og prestasjon. Der vi tidligere benyttet oss av en subjektiv måte å måle hvordan vi føler oss – er det i dag flere og flere som lener seg på teknologiske duppedingser som samler inn denne type data for oss.

Det å kunne samle data som kan avdekke trender, effekter av iverksatte tiltak og lignende kan være nyttig i jakten på det optimale.

Det er allikevel et par utfordringer med målere som Fitbit, Apple Watch, og andre smarte enheter. Det første er at de er veldig unøyaktige og gir deg derfor et mangelfullt bilde av virkeligheten. Beslutningsgrunnlaget er ikke ideelt og verdien er derfor liten av å bruke denne type enheter. Det andre er forstyrrende og direkte negative effekter av enhetene selv. Noen enheter kan ikke settes i flymodus og du sover derfor med et sterkt Bluetooth signal pulserende mot huden hele natten. Denne type stråling er det siste du vil ha når kroppen skal reparere seg selv og hente seg inn etter alt den har blitt utsatt for gjennom dagen. I tillegg bruker også mange enheter LED lys mot huden. Vi vet hvor viktig lys er for døgnrytme, søvnkvalitet, autofagi og lignende. Det mange ikke vet er at vi har fotoreseptorer også i huden vår. Fotoreseptorer reagerer og tar i mot lys av forskjellig frekvenser. Ved å belyse et lite området bak kneet på mennesker som oppholder seg i et helt mørkt rom ville melatonin nivået reduseres. Melatonin har all verdens med viktige oppgaver i kroppen vår og er kjent som søvnhormonet. Noen av oppgavene er: antioksidant, fettbrenning, autofagi, apoptose, og mitofagi.

Etter anbefalinger fra flere velkjente personer innen helse- og velvære industrien og flere timer med undersøkelser kjøpte jeg min første tracker/måler i fjor sommer. Valget falt på Oura ring versjon 2. Oura ringen brukes på fingen som en vanlig ring hvor den samler all tenkelig data som deretter sendes til Oura appen på telefonen og ditt eget nettbaserte kontrollpanel som gir enda flere analysemuligheter av dataene.

Ingen andre fitness eller søvnmålere er mindre enn Oura ringen. Den er på størrelse med en hvilken som helst annen ring og etter et par dagers bruk glemmer du at du har den på i det hele tatt. Den ser også ganske moteriktig ut og det skal godt gjøres at personer du møter på vil kunne se at dette er en søvn/fitnessmåler. Ringen kan bestilles i forskjellige farger avhengig av hva du ønsker. Svart var det som falt mest naturlig for min del.

En av grunnene til at den ikke trenger å være større er mangelen på skjerm som viser informasjon. Skjermvisning er de fleste vant med fra Fitbits og andre smartklokker. Jeg har aldri skjønt hvorfor folk vil ha nok en skjerm med blått lys som sender deg notifikasjoner døgnet rundt. Er det ikke nok med mobilen, PC-en, og iPaden?

Oura ringen er mer enn søvnmåler enn en fitnessmåler. Ja, den registrerer også all aktivitet du gjennomfører i løpet av dagen, men du vil for eksempel ikke kunne bruke den til å måle pulsen din under en treningsøkt. Hvorfor aktivitet måles og hva denne dataen brukes til vil bli tydelig senere. Der Oura ringen virkelig skinner er på måling av søvn. Sammenlignet med konkurrentene som har en enorm feilmargin på søvnmåling har Oura ringen blitt testet mot utstyr som brukes i søvnstudier. Resultatet viste at ringen oppnår 95% av nøyaktigheten som utstyret brukt i søvnlabratorier. Det er ingen tvil om at søvn er viktigere for optimal helse enn fysisk aktivitet. Misforstå meg riktig, det er ikke det at fysisk aktivitet ikke er viktig. Men fortjenesten fra et treningsregime er mye lavere enn fortjenesten fra en god søvnrutine. Derfor mener jeg at Ouras fokus på søvn/restitusjon som sine viktigste måleparametre er smart.

Jeg har nå brukt min ring i over 6 måneder og den har seilet inn blant topp 10 av alle kjøp jeg noen gang har gjort. Det er ikke tvil om at gamification er effektivt når det kommer til endring av vaner. Hver morgen når jeg tar ringen ut av flymodus for å overføre data til appen gir det meg en Readiness score på 0-100. En søvnscore på 0-100 og en aktivitetsscore på 0-100. Disse tre områdene vises sammen på Hjem skjermen som nedenfor.

Ved å sveipe til Readiness, Sleep eller Activity nederst i bildet vil et av de tre vinduene nedenfor vises.

Nok et klikk på et av de overnevnte områdene tar deg til en komplett visning av de forskjellige parameterne på enten Readiness, Sleep eller Activity

Readiness

Readiness scoren er ment som en pekepinn på hvor restituert du er og hvor hardt du kan pushe deg den dagen. Punktene nedenfor viser hvilke parameter som inngår i Readiness scoren hver morgen.

  • Søvnscore
  • Generell søvnbalanse
  • Aktivitetsnivå dagen før
  • Generell aktivitetsbalanse
  • Kroppstemperatur
  • Hvilepuls
  • Hvor lang tid det tar før hvilepulsen stabiliserer seg ila natten mens du sov (Recovery Index)

Basert på hvor høy Readiness du har kan dagens fysiske anstrengelser planlegges i henhold til dette. Selv om denne type data er gøy og kan være nyttig er vil den aldri kunne erstatte det å kjenne sin egen kropp skikkelig og vite hva den trenger til et hvert øyeblikk. Men i de tilfellene der min “indre kjerring” gjerne vil ta en fridag fra trening – vil en høy Readiness score gjøre det mye vanskeligere å rettferdiggjøre sofasliting.
I de tilfellene med lav Readiness hvor jeg allikevel har valgt å pushe kroppen for å oppnå økt kompensasjon har dette noen ganger resultert i påfølgende sykdom/lett forkjølelse. Dette har ført til at jeg følger rådene fra appen oftere enn jeg hadde trodd før anskaffelsen.

Søvn

Som nevnt innledningsvis har Oura ringen et hovedfokus på søvn. Dårlig eller for lite søvn kan kobles til økt forekomst av alle de mest kjente kroniske sykdommene en større og større andel av befolkningen rammes av. Når søvnkvalitet reduseres mister vi blant annet kontrollen over autofagi og apoptose – de to viktigste prosessene for fjerning av defekt mitokondrier og celler.

I Oura appen vil du motta en søvnscore basert følgende parameter

  • Total mengde søvn
  • Søvn effektivitet – hvor mye av tiden brukt i sengen var faktisk søvn
  • Urolighet
  • REM søvn
  • Dyp søvn/NREM fase 3 søvn
  • Innsovingstid
  • Timing

Appen fremstiller også hvordan søvnen din fordeler seg mellom forskjellige søvnstadier I tillegg vises også hvilepuls og hvordan pulsen din trendet den natten.

Basert på søvnscore og de forskjellige parameterne vil appen gi deg forskjellige tips på hvordan søvnen kan forbedres. Et typisk eksempel er en natt med lite REM søvn og du blir anbefalt å spise ditt siste måltid tidligere og reduserer koffein inntaket. Med denne type feedback kan man enkelt kjøre eksperimenter for å se hvordan forskjellige hacker enten gir bedre eller dårligere søvn. Noe av det første jeg gjorde når jeg mottok min ring hva først å sove 3 netter med mobiltelefon liggende påskrudd på nattbordet. Deretter 3 netter med mobilen i flymodus. Forskjellen i søvn var markant og bekrefter det forskning sier om at EMF stråling kan ha en negativ effekt på søvnkvalitet(R). Andre interessante forhold jeg har klart å fange opp ved å kjøre egne eksperimenter:

  • Bruk av varme (badstu) og kulde gir en forbedret søvnkvalitet
  • Meditasjon øker mengden dyp søvn
  • En dag med inntak av mye ny kunnskap fører til betraktelig økning i REM søvn – mest sannsynlig fordi den nye informasjonen konsolideres i denne søvnfasen
  • Siste måltid før kl 18 gir betraktelig bedre søvnscore

Aktivitet

Det siste menypunktet i Oura appen er aktivitet og er den delen jeg besøker mest sjeldent. Oura har ikke solgt inn samme fokuset på måling av aktivitet. Dette kan endre seg med oppdateringer av både ring og app i fremtiden. De anbefaler at ringen ikke brukes i situasjoner hvor den kan komme i klem som for eksempel ved løfting av tunge vekter eller annen styrketrening. Jeg vet om flere som ikke følger dette rådet og det ser ut som ingen av disse har klart å ødelegge sin ring. For sikkerhets skyld tar jeg av min ring når jeg trener styrke. Deretter kan type aktivitet, intensitet og mengde registreres i appen etterpå for mer nøyaktig måling.

Følgende parameter tas med i Aktivitets scoren din

  • Jevnlig aktivitet – hvor aktiv er du i løpet av dagen
  • Bevegelse hver time
  • Oppnå daglige målsetninger – disse er satt basert på personalia som alder, høyde, vekt ol.
  • Treningsfrekvens – hvor ofte du har trent med medium eller høy intensitet de siste 7 dager
  • Treningsvolum – mengde trening med medium eller høy intensitet de siste 7 dager
  • Restitusjonstid  – får kroppen nok tid til å hente seg inn mellom de mest intense øktene

Ikke nok med at Oura ringen samler all overnevnte informasjon og fremstiller denne på en matnyttig måte i appen sin. Som bruker har du også muligheten til å skrive egne notater som har en påvirkning en rolle i enten Readiness, søvn eller aktivitetsscoren din. Appen gir deg noen forhåndsdefinerte valg som ofte er i bruk i tillegg til et fritekstfelt. Dette gjør gjennomføring av eksperimenter mye lettere.

Konklusjon

Målsetningen vil alltid være å kunne kjenne sin egen kropp såpass godt at man vet hvor klar man føler seg, hvor godt man har sovet og hvor mye aktivitet man har og bør gjennomføre uten å måtte lene seg på teknologi. I en verden som styres av data er det lett å se seg blind på parametere som ikke gir noen spesiell verdi. Vi måler bare for målingens skyld. De fleste fitnesstrackere der ute er ikke annet enn gimmicker som gir liten og ingen verdi da de er for upresise. Når de i tillegg har negative virkninger gjennom EMF stråling og LED lys blir det ganske tydelig at de aller fleste ikke trenger å kjøpe disse enhetene.
Oura ringen skiller seg fra andre målere med sin nøyaktighet, mulighet for flymodus og mangel på LED lys. Det var grunnen til at jeg til slutt endte med å kjøpe versjon 2 og har ikke angret en eneste dag siden.
Ringen anbefales på det sterkeste