Hvem er det som ikke eier en smarttelefon i dag? En datamaskin i lommen gir ekstremt mange muligheter hvorav flere prioriterer å sende 10 sekunders videosnutter av seg selv mens de trener eller sladre om naboens nye bil. Selv om vi ofte skriver om at noe var bedre før ville jeg aldri vært foruten min egen mobiltelefon. Den er et enormt verktøy som kan gi mye glede og bidra aktivt til din egen videreutvikling, om du bruker den riktig.

Denne artikkelen handler ikke om hvordan man setter opp telefonen til det ultimate produktivitetsverktøyet, men om det faktum at det faktisk er negative konsekvenser knyttet til mobilbruk. Dette er noe ytterst få vet, men som jeg tror vil bli snakket mer og mer om i fremtiden når assosiasjonen mellom teknologibruk og helseutfordringer eksploderer i enda større grad enn det vi ser allerede. Mobilnettet, Wifi, Bluetooth og mer fungerer ved at det sendes bølger mellom enheter som inneholder informasjon. Disse bølgene utgjør en del av det elektromagnetiske spektrum. Stråling er et annet ord som gjerne brukes. Det elektromagnetiske spektrum består flere frekvenser hvorav røntgen, sollys, radio og trådløs kommunikasjon er en del av dette. Spektrummet deles populært i to deler, ioneserende og ikke-ioniserende stråling. Ioniserende stråling som røntgen og gamma stråler er stråling som bryter DNA bånd og kan derfor føre til mutasjoner som igjen kan føre til kreft. Dette er grunnen til at man bør unngå røntgen på barn og yngre mennesker såfremt man kan.

Ikke-ioniserende stråling består av de frekvensene vi bruker for trådløs kommunikasjon som er lavere enn lysspekteret. Den generelle oppfatningen har vært at ikke-ioniserende stråling ikke er farlig for levende organismer da det ikke kan bryte DNA bånd eller har andre biologiske effekter. Dette er direkte feil og det finnes tusenvis av studier som viser at stråling med frekvenser vi bader i daglig har effekter på biologiske organismer som oss mennesker.

En av utfordringene med å få folk til å forstå at elektromagnetisk stråling kan være skadelig er at de hverken ser, lukter, eller kjenner effekten av strålene. Du kan ikke se, lukte eller kjenne effekten av røntgenstråler heller, men dette er alle enige om har biologisk effekter. Dette er også grunnen til at det er vanskelig å koble eventuelle helseproblemer man opplever til eksponeringen for stråling. For friske mennesker som ikke lider av elektrosensitivitet vil ikke effektene gjøre seg gjeldende før flere år har passert. Dette er grunnen til at folk tror at det å sove med telefonen under hodeputen eller holde den et par centimeter fra hjernen når vi prater i telefonen er uproblematisk.

“Hadde det vært farlig hadde mobiltelefoner ikke vært lovlig”, er et standard argument. Det finnes flere tilfeller hvor noe som er lovlig har vist seg å være meget skadelig. Asbest, tobakk, bly er eksempler som vi i dag ser på som problematiske, men som tidligere ble promotert av leger.

I forskningsrapporter som er finansiert av trådløs industrien viser 70% at det ikke er signifikante negative effekter, mens 30% viser at det er negative effekter. I forskningsrapporter som er finansiert av uavhengige kilder er det helt motsatt. Her viser 70% at elektromagnetisk stråling har negative effekter, mens 30% finner ikke disse resultatene. Med en modern økonomi som er bygget på teknologi kan man skjønne at eventuelle negative effekter bagatelliseres og standardfrasen “vi trenger mer forskning for å vite” blir ytret ofte fra dem med kommersielle interesser.

Grenseverdiene som benyttes for å teste om en trådløs duppedings ikke er skadelig ble satt på 1950-tallet og har ikke blitt oppdatert siden. Grenseverdiene bygger kun på om strålingen har oppvarmingseffekt på vev. Med andre, så fremt det ikke koker deg som en mikrobølgovn er alt good to go. Disse grenseverdiene tar derfor ikke høyde for de biologiske effektene som stråling ved mye lavere frekvenser. Man må derfor ta ansvar selv for å redusere unødvendig eksponering, spesielt om lider av uforklarlige helseproblemer som søvnvansker, tinnitus, lite energi, med mer. For de aller fleste er mobiltelefonen den største kilden til ganske høye nivåer med stråling. Når vi tar med det faktum at de mest populære leverandørene av mobiletelefoner har jukset litt med tallene og de faktisk overgår de allerede alt for høye grenseverdiene(R) – er det kritisk at vi har et bevisst forhold til telefonen vår.

Mekanismen bak hvordan denne type strålingsbølger påvirker oss negativt er deres evne til å produsere oksidativt stress i kroppen  (R). Oksidativt stress og dens nære slektning, inflammasjon, spiller sentrale roller i all kronisk sykdom. Man kan tenke på oksidativt stress og inflammasjon som at man eldres raskere enn normalt. Verden vi lever i promoterer begge disse to i høy grad og derfor bør man iverksette reduserende tiltak om et bedre liv, bedre prestasjoner og bedre helse er målsetningen.

Nedenfor følger noen tips til å redusere strålingen du utsettes for fra telefonen din. Det finnes mange flere kilder man også bør ta hensyn til som trådløse headset og annet Bluetooth utstyr, Wifi rutere med mer.

3G bedre enn 4G

3G nettet er fortsatt tilgjengelig i Norge, enn så lenge. Dette kan man utnytte til sin fordel. Under telefonens innstillinger finnes det et valg om foretrukket nettverk. Hvor dette finnes varierer avhengig hvilken mobil du har, men se etter “nettverk” eller “mobilt nettverk”. Under en av de nevnte vil man kunne velge foretrukket nettverk som mobilen din vil benytte. Her velges 3G/2G eller bare 3G. Dette reduserer strålingen fra telefonen ganske drastisk og vil være et alternativ helt frem til det nye 5G nettverket tar over for 3G. 3G er mer enn kjapt nok for snap, insta, face og e-post.

Deaktiver mobildata og wifi

Min telefon kan for det meste kun ringes eller sendes meldinger til. Dette fordi jeg deaktiverer mobildata og wifi hvis ikke jeg trenger det. Må jeg sjekke innboksen mens jeg er ute, aktiverer jeg heller kjapt mobildata (3G), sjekker innboks og deaktiverer mobildata igjen. Det samme gjelder med wifi. Selv om du ikke er tilkoblet til et wifi nettverk så vil telefonen din lete etter et nettverk konstant dersom wifi er aktivert. Dette øker strålingen betraktelig. En slik tilnærming gjør at du er tilgjengelig, kan benytte deg av de fordelene en mobiltelefon gir, samtidig som man minimerer de negative effektene. En annen fordel er at man ikke bombarderes med all slags notifikasjoner som gjør at man blir mindre produktiv.

Flymodus

Dette er en mer ekstrem tilnærming enn i punktet over. Dersom det ikke er spesielle omstendigheter som gjør at jeg må være tilgjengelig på natten er telefonen alltid i flymodus når jeg legger meg. Dette er spesielt viktig om du bruker mobilen som vekkerklokke og har den liggende på nattbordet. Søvn er tiden hvor kroppen skal hente seg inn etter alt stresset som den utsettes for på dagtid. Da er det lite lurt å ha en dings som fører til oksidativt stress liggende i nærheten. I tillegg gjør elektromagnetisk stråling at vi produserer mindre melatonin enn normalt fordi pinealkjertelen oppfatter strålingen som lys  (R). Dersom man MÅ være tilgjengelig gjelder overnevnte hvor alt deaktiveres slik at man kun kan ringe eller sende SMS, samtidig som at telefonen legges et par meter bort fra kroppen. Samme rådet gjelder til dere som bruker smartklokker til å måle søvn. Fitbit og lignende gir deg lite realistiske data på søvn samtidig som den påvirker søvnkvaliteten din negativt.

Avstand

Stråling avtar kraftig dersom man klarer å distansere seg fra enheten som sender ut bølger. At folk bærer mobilen i lomma like ved familiegrønnsakene er nok noe av grunnen til at vi ser nedsatt fruktbarhet hos flere unge i dag. Det finnes også forskning som bekrefter at stråling har en negativ effekt på spermceller (R). Det gjør dem rett og slett mindre aktive og til dårligere svømmere. Om du er mann og ønsker å øke testosteron nivået ditt, ha barn eller unngå testikkelkreft er dette meget viktig. Dette betyr ikke at rådet også er gjeldende for damer. Telefonen i BH-en er en av tidenes dårligste ideer.

Bluetooth

Dette kunne ha blitt nevnt under mobildata og wifi punktet, men med en stadig større utbredning av trådløse hodetelefoner og Airpods fortjener Bluetooth et eget punkt. Spesielt bruken av Airpods er ikke å anbefale. Det er kun en av airpodene som kommuniserer med telefonen og deretter sender dette signalet videre til den andre. Dette betyr i praksis at bluetooth signalet sendes direkte gjennom skallen din når du bruker hodetelefonene. Unngå bruk av bluetooth så mye som overhode mulig. Velg kablede hodetelefoner i stedet for trådløse, selv om dette kan være litt mindre praktisk. Også her er det viktig å deaktivere bluetooth på selve telefonen selv om den ikke er koblet til en annen enhet. Dette fordi telefonen fortsatt vil sende ut signal i håp om å finne en enhet som den kan pares til. Du kan heller aktivere bluetooth i spesielle tilfeller når dette er nødvendig.

Iris Tech

Det er ikke bare de usynlige bølgene fra mobiltelefonen som har en biologisk effekt. Lyset fra LED skjermen er stor grad av det blå spektrum. Dette er en type lys man aldri finner i nauren. I naturen er alltid blått lys balansert med rødt. Blått lys forteller hjernen vår at det der midt dagen. Derfor produseres ikke hormoner slik de er ment til gjøre med at dagslys som en “brukermanual”. Spesielt på kvelden er blått lys fra skjermer og energieffektiv belysning et problem og påvirker søvnkvaliteten vår. Iris Tech er en applikasjon for PC, Mac og Android som kan installeres og som filtrerer ut det blå lyset fra skjerm. Min telefon har dette filteret aktivert til enhver tid og gir skjermen min en rødlig farge. Selv om blokking av blått lys er spesielt viktig på kvelden, er det også vist at lys fra energieffektiv belysning og skjerm ikke er spesielt bra på dagtid heller. Det fører faktisk til at mitokondrier i øynene våre utsettes for en permanent celledød eller apoptose. Sliter du med synet og lurer på hvorfor? Nå har du potensielt et svar. Ved å installere Iris Tech på telefonen reduserer man ytterligere de problemene som bruk kan føre til. Til de som har iPhone finnes det en egen hack for å fjerne blått lys fra skjermen her (R).

Barn

Som nybakt far var et dedikert punkt om elektromagnetisk stråling og barn på sin plass. Elektromagnetisk stråling påvirker barn i større grad enn voksne. Dette fordi de har en større mengde vann i kroppen. Spesielt for en hjerne som ikke er myelinert skikkelig enda kan stråling ha en negativ effekt. Dette kan resultere i psykiatriske lidelser, konsentrasjonsproblemer, søvnproblemer med mer. Et føre-var prinsipp er noe alle bør følge, men få gjør. Hvem bruker ikke iPaden som en provisorisk barnevakt når barna våkner tidlig en lørdags morgen og det eneste man vil er å sove et par timer til? En kortsiktig løsning med potensielt langsiktige konsekvenser. Føre-var gjelder ikke bare stråling, men all tilnærming til optimal helse. Det vil alltid være enklere med preventive tiltak enn det vil være å måtte reversere problemer som allerede har oppstått. Man kommer ikke utenom teknologi og derfor anbefales det at iPad settes i flymodus og at man benytter en kablet tilkobling i stedet. Adaptere som gjør at man kan koble en nettverkskabel direkte i iPad kan kjøpes i alle el-butikker. Hvis man i tillegg følger trikset om fjerning av blått lys har man minimert mesteparten av problemet. Da gjenstår bare stillesitting med nakken bøyd over lengre tid og eventuelle psykologiske effekter av tilgang til all mass av informasjon på Internett.

Konklusjon

Elektromagnetiske bølger fra alle de gadgetene vi benytter oss av i dag har negative biologiske effekter og spiller en rolle i moderne helseutfordringer. Oksidativt stress, spesielt i hjernen er noe som bør unngås til enhver pris om man ønsker å prestere eller leve optimalt. Min personlige mening er at økt teknologi bruk blant befolkningen, spesielt barn og unge, er grunnen til at vi ser flere slite med psykiatriske problemer som angst, depresjon og lignende. Uansett hva du måtte mene om forskningen eller om holdningen din er “alt er farlig og vi skal jo dø uansett” så bør et føre-var prinsipp innføres. Det er sant at vi alle skal dø. Men vil du være frisk, mentalt oppegående og full av energi frem til det, eller er du av typen som tror at medisinering etter fylte 50-60 er helt normalt og noe alle må igjennom? Det handler ikke om å leve lengre. Vi er faktisk veldig gode til å holde syke folk i live lengst mulig i Vesten. Det handler om å leve bedre og utsette ankomsten av kroniske sykdommer som forverrer livskvaliteten og dreper oss sakte. En annen fordel med å ha et bevisst forhold til telefonbruk er at vi ikke blir avbrutt av jevnlige notifikasjoner og kanskje hever hodet for å prate med folk rundt oss eller observere virkeligheten vi lever i. Sikt på mer offline og merk en økt livskvalitet!