Dette er første del av en todelt artikkelserie om det jeg mener er en av de største kostholdsbaserte grunnene til den kroniske sykdomsepidemien som oppleves i den moderne verden. Hvis du har innsett hvor viktig kosthold er når det kommer til hvordan vi mennesker fungerer som vi skal, samt at du er villig til å iverksette noen endringer – ikke gjør noen ting som helst før du har fjernet vegetabilske industrielle oljer fra kosten din! 

Endelig begynner sukker å få sin del av “æren” i de metabolske utfordringene vi ser hos mennesker i dag. Dessverre er det slik at sukkerindustrien betalte forskere fra Harvard på 60-tallet for å publisere fiktive data som førte til at sukkers negative effekter forble ukjent. (R) I stedet ble fokuset rettet mot mettet fett som den store fienden. Samme motstand mot mettet fett oppleves dessverre av mange i dag og dette har ført til at flere og flere unngår dyreprodukter i kostholdet sitt. Selv om rødt kjøtt består av hele 50% enumettet fett, samme typen fett som gir olivenolje det gode rykte. Denne artikkelen handler om den tredje typen fett, flerumettet. Den mest effektive måten å forbedre noe på, måtte det være helse eller produktivitet, er ofte ved å fjerne noe i stedet for å legge til noe nytt. Vi mennesker er veldig gode på å legge til noe ekstra som skal gi oss en fordel i stedet for å kvitte oss med noe som har negative effekt på det vi prøver å oppnå. Via negativa – forbedring ved bruk av reduksjon. Hvis det er en ting jeg absolutt unngår. En ting som alle bør fjerne fra kostholdet sitt så er det de mest utbredte kildene av flerumettede fettsyrer i det moderne matlandskapet – vegetabilske oljer.

Vegetabilske oljer som raps, soya, solsikke, bommulsfrøolje finnes i omtrent all prosessert mat. Ofte sammen med sukker i en av dets flere former. Der de fleste gladelig unngår sukker da de vet at for mye av dette ikke er bra for kroppen er det alt for mange som fortsatt tror på mettet fett myten og kjøper produkter som Vita hjertego i stedet for skikkelig smør. Tradisjonelle matvarer er plutselig blitt grunnen til at vi opplever utfordringer. Selve navnet vegetabilske oljer har en sunn klang, men det er viktig å huske på at det er ekstremt lite vegetabilsk med dem. Vi kan gjerne visualisere hvordan olje klemmes fra oliven. Det krever ikke veldig mye prosessering da oliven er en fet frukt allerede.

Men har du noen gang sett noen klemme olje ut av et frø? Ikke jeg heller. De fleste oljer kommer fra frø og krever en enorm prosessering og ekstrahering for å ende opp som  den “hjertesunne” matoljen det blir promotert som. Denne prosesseringen gjør at oljene harskner og fører derfor til oksidativt stress og inflammasjon. To prosesser som spiller i en sentral rolle i all kronisk sykdom. Et mer passende navn er industrielle oljer og det er det vi bør kalle dem.

Du tror gjerne at du gjør hjerte ditt en tjeneste ved å bruke plantemargarin i stedet for meirismør, men realiteten er dessverre det motsatte. Noe som gjenspeiles i at 45% av alle dødsfall i Europa skyldes hjertesykdom.(R). Husk at dette er på tross av et enormt fokus på bedre behandlingsmetoder. Dødsfallene er på vei nedover grunnet bedre behandling, men det absolutte antall av personer med hjertesykdom stiger.

Innføringen av industrielle oljer startet i USA tidlig på 1900-tallet. Bomullsfrøolje, som tidligere hadde vært klassifisert som et giftig avfallsprodukt, ble kjemisk endret gjennom hydrogenering. Dette gjorde oljen om til en solid fettkilde som igjen ble en del av produktet Crisco – og vipps så var et giftig avfallstoff en del av det vestlige kostholdet. Ikke lenge etter følgte andre type oljer som soya, raps og solsikke. Procter & Gamble, som var produsent av Crisco, ga også bort store summer  (ca 15 millioner kr) til et fåtall hjerteleger som var en del av det nystartede American Heart Association. Denne finansielle støtten gjorde AHA i stand til å vokse til en nasjonal anerkjent organisasjon og til gjengjeld ble den nye typen oljer markedsført som et sunnere alternativ enn fett fra dyrekilder. Sammen med Ancel Keys og hans demonisering av mettet fett og kolesterol basert på assosiasjonsstudier som atpåtil ble manipulert – ga dette den perfekte grobunn for et dramatisk skifte i vårt inntak av fett (R).

I tillegg til at prosesseringen av disse oljene gjør dem oksidative og inflammatoriske er de som oftest veldig høye i omega-6 fettsyrer og likeledes lave i omega-3 fettsyrer. Disse to typene fettsyrer regnes som essensielle og er noe vi må få i oss gjennom kostholdet. Det er estimert av mennesker historisk sett har ligget på en ratio mellom disse syrene som er under 4:1, altså at inntaket av omega-6 aldri var høyere en firegangen omega-3. Moderne mennesker ligger nok nærmere 15-20:1 og dette skaper grobunn for sykdom. En personlig anekdote som er verdt å nevne er at med en personlig omega-6:omega-3 ratio på 1,4:1 så blir jeg ikke solbrent lenger. Kan bli litt rød etter en lang dag i sterk sol, men ikke solbrent som tidligere. Dette har ført til at jeg slipper å bruke solkrem med all slags kjemikalier som hverken er bra for oss eller miljøet.

Det finnes 5 hovedgrunner til at denne type oljer bør unngås. Disse går vi i gjennom nedenfor. Videre nevnes det at boken Deep Nutrition har et eget kapittel dedikert til industrielle oljer og alle som er interessert i kostholds effekt på helse bør lese denne boken.

Inntak av industrielle oljer strider mot vår evolusjon

I likhet med raffinert sukker og enormt kalorioverskudd er ikke inntaket av industrielle oljer i tråd med menneskets lange historie. Frem til 1900-tallet konsumerte vi ikke denne type oljer i det hele tatt. Hvis vi tar høyde for at Homo Sapiens har eksistert i minimum 500,000 år betyr det at vi har konsumert industrielle oljer i kun 0,002% av vår historie. Tror vi virkelig at det er nok til å tilpasse oss en helt ny og prosessert energikilde på? Linolsyre er den fettsyren som utgjør mesteparten av dagens industrielle oljer. I dag utgjør denne syren 8% av vårt totale kaloriinntak, mens den utgjorde mellom 1 og 3% når vi vår jegere (R). Vi er rett og slett ikke designet for å håndtere denne mengden med industrielle oljer bestående av større mengder linolsyre og dette har en negativ påvirkning på helsen vår.

Ubalansert omega-6 til omega-3 ratio

Det finnes et utvalg fettsyrer som regnes som essensielle. Med det menes det at vi ikke kan lage disse fettsyrene – de MÅ komme fra kosten. Denne type fettsyrer kommer i flere varianter, med omega-6 og omega-3 som de mest kjente. De aller fleste har hørt om omega-3 og at dette er grunnen til at det å spise fisk er så viktig.  Færre har hørt om omega-6. Det er ingen kilder til næring i naturen som har en stor mengde omega-6. Men alle industrielle oljer og produkter hvor disse brukes har det. Et høyt inntak av omega-6 fører til en ubalanse mellom omega-3 og omega-6 i kroppen vår. Når vi konsumerer omega-6 produseres arakinsyre  og andre inflammatoriske molekyler i kroppen vår. Inflammasjon er en sentral del av flere kroniske sykdommer og vi trenger mindre, ikke mer inflammasjon.

En fordeling mellom omega-6:omega-3 på 4:1 eller lavere er det vi hører til å ha. Høyere enn dette og vi har det som kalles systemisk inflammasjon. Det vestlige kosthold har en fordeling som er langt over det anbefalte. Mellom 10:1 og 25:1. Dette fører til kronisk inflammasjon som igjen bidrar til flere kroniske sykdomsprosesser.

Industrielle oljer er ekstremt ustabile

Da oljene er flerummettede betyr dette at de er svært ustabile og lett oksideres når de blir utsatt for varme, lys eller kjemikalier. Det er nesten umulig å finne denne type oljer som ikke har blitt utsatt for en av disse. Flere bruker dem til matlaging (varme), har dem stående på kjøkkenbenken (lys) og oljene brukes i prosessert mat som enten er varmebehandlet eller inneholder kjemikalier. Når oljene oksideres resulterer det i to skadelige stoffer – transfett og lipid peroksider. Transfett er viden kjent for den rollen de har i utviklingen av hjertesykdom og type 2 diabetes. En studie viser at for hver 2% av kalorier som inntas fra transfett så øker risikoen din for utvikling av hjertesykdom til det dobbelte (R). I Norge finnes det strenge regler for bruken av transfett i matvarer, men flere glemmer at industrielle oljer som oksiderer også blir til transfett.

Lipid peroksider er giftige stoffer som er skadelig for DNA, proteiner og membraner i hele kroppen. En økende ansamling av lipod peroksider promoterer eldring og utviklingen av kroniske sykdommer.

Industrielle oljer er fulle av tilsetningsstoffer

Da denne type oljer er så ekstremt ustabile blir de som regel tilsatt syntetiske antioksidanter i et forsøk på å unngå at de oksiderer. Denne type syntetiske antioksidanter er problematiske i seg selv. Syntetiske antioksidanter som BHA, BHT oig TBHQ har hormonforstyrrende,  kreftfremkallende og immunforstyrrende effekter.  (R) (R) (R) (R). THBQ har vist seg å øke responsen mot forskjellige allergener og kan derfor spille en rolle i det stadig økende antallet matallergier i befolkningen. (R)

Gjentagende oppvarming

Som om industrielle oljer ikke var dårlig nok til å begynne med er dette oljer som ofte brukes på en måte som gjør at de negative effektene forsterkes. Gjenbruk av denne type oljer, spesielt i forbindelse med frityr og steking, gjør at de er stappfulle av giftige avfallstoffer når vi først konsumerer dem. Ved å varme opp oljen mer enn en gang fjernes et naturlig antioksidant, vitamin E. Dette er muligens årsaken til at industrielle oljer som har blitt varmet opp flere ganger som følge av gjenbruk er assossiert med høyt blodtrykk, hjertesykdom, samt skader på tarm og lever.  (R)  (R) (R)

Oppsummering

Fett har blitt demonisert lenge nok. Det er sant at vi har et økende inntak av fett, selv i denne low-fat verden. Men det snakkes ikke om typen fett. Vi spiser mindre fett fra naturlige kilder og mer fett fra industrielle oljer. Sammen med høyt inntak av sukker og raffinerte karbohydrater og du trenger ikke ha en doktorgrad for å skjønne fedmeepidemien.

Noe av det viktigste du kan gjøre hvis du ønsker å forbedre kostholdet ditt er å lese ingredienslisten og næringsinnholdet på matvarer du kjøper. En stikkprøve på nærmeste dagligvarebutikk vil avsløre at mye av maten vi spiser har industrielle oljer som en del av seg. Til og med Stabburets makrell i tomat, som bruker omega-3 innholdet sitt som et salgsargument har valgt å nøytralisere denne fordelen ved å tilsette rapsolje. Matvaren har derfor en nøytral effekt om ikke en negativ. Noe som er viktig å huske på er at ingredienser er listet kronologisk på ingredienslisten i henhold til mengden som finnes i produktet. Dersom du kjøper ferdig laget grønn pesto og de tre første ingrediensene som er skrevet er basilikum, solsikkeolje og parmesan – betyr det at basilikum er ingrediensen det er mest av, solsikkeolje er den ingrediensen det er 2. mest av, og parmesan er den ingrediensen det er 3. mest av.

Styr unna industrielle oljer, øk inntaket av omega-3 fra fisk, sjømat og kosttilskudd av premium kvalitet. Ikke frykt mettet mett fra naturlige kilder, dette er noe vi mennesker har spist i tusenvis av år og biologien vår er designet for å håndtere det. Resultater du kan forvente deg er høyere energi, mindre inflammasjon og vondter, økt fettforbreninng, bedre mental ytelse, og en redusert risiko for utvikling av kroniske sykdommer i ung alder.

I neste artikkel skal vi se nærmere på forskningen som kobler inntak av industrielle oljer med flere helseproblemer. Dette er et området hvor mengden vitenskapelig data som viser en negativ effekt som følge av inntak av denne type oljer bare vil øke de nærmeste årene.