Hver torsdag kveld ca kl 6 setter jeg meg i bilen og kjører til den lokale svømmehallen som tilbyr offentlig bading på akkurat denne dagen. I motsetning til alle de andre som parkerer bilen utenfor svømmehallen den kvelden er jeg ikke der for å svømme. Jeg er der for å bruke badstuen. De neste to timene består av en variasjon mellom ekstrem varme så lenge som jeg klarer med kalde dusjer innimellom for å få ned kroppstemperaturen. Når jeg til slutt forlater svømmehallen nærmere to timer senere er det med en følelse av lett beruselse og avslapping som det skal godt gjøres å finne på andre måter.

Det eneste problemet med dette ritualet er at det kun kan gjennomføres en gang i uken. Dette er faktisk det jeg klassifiserer som dagens treningsøkt på torsdager og hvorfor vil bli tydelig om du leser videre. Det er flere grunner til at vi bør utsette oss selv for kontrollerte stressituasjoner som varme eller kulde. Eksponering for denne type omgivelser forteller kroppen din at her må vi kjøre opp noen innebygde forsvarsmekanismer som sjeldent er i bruk i den moderne komfortable verden vår. Resultatet er en rekke helseeffekter som det er vanskelig å se bort fra.

Samtidig er det slik at lys og lysmiljøet vi lever i er nok det aller viktigste vi bør fokusere på med tanke på optimal helse og ytelse. Varme i form av badstubruk er egentlig lys. Rødt lys av typen infrarød. Rødt lys er det legende lyset og 42% av sollys består av denne typen. Min personlige mening er at mange av de fordelene du vil lese om nedenfor oppstår fordi vi i dag lever en blålys dominant livsstil og all tilførsel av rødt lys vi kan få vil hjelpe.

La oss se om min personlige erfaring med badstu kan finne støtte i vitenskapen.

Avgiftning

Det miljøet vi i dag lever i gjør at vi bombarderes av forskjellige kjemiske stoffer som våre forfedre aldri ble utsatt for. I en studie ble det oppdaget over 200 giftstoffer i navlestrengen til nyfødte barn, inkludert BPA som finnes i flere plastprodukter og som er påvist å kunne føre til utviklingsproblemer (R)

Huden er ikke bare vårt største organ, men også et av de organene som har hovedansvaret for avgiftning sammen med nyrer og lever. Det er en ting som er sikkert når man benytter seg av badstu og det er at du svetter godt. Svetting er en av måtene kroppen kvitter seg med forskjellige typer giftstoffer på.

Det er vist at høye nivåer av kvikksølv i kroppen normaliseres som følge av regelmessig bruk av badstu. (R) 

Personer som bruker badstu med jevnlige mellomrom forbedrer også prosessene knyttet til svette og avgiftning. De svetter rett og slett mer og skyller derfor ut flere giftstoffer. (R)

Levetid

Religion er vel det mest tydelige tegnet på at vi mennesker har en aversjon for døden. Mange av oss hadde nok valgt å leve evig hvis det var mulig. Badstu kommer ikke til hjelpe deg leve evig, men jevnlig bruk kan hjelpe deg å leve lenger. I en studie med 2315 finske menn(selvfølgelig ble denne type studie gjennomført i Finland) i aldersgruppen 42-60 år var et av resultatene at jevnlig bruk av badstu førte til en nedsatt risiko for hjertesykdom samt en lavere dødelighet uavhengig årsak sammenlignet med personer som ikke brukte badstu jevnlig. (R)

Samme studie viste at de personene som tok en svetteøkt i badstu mellom 4 og 7 ganger per uke hadde en 48% lavere risiko for hjertesykdom med døden til følge eller hjerteinfarkt. Dette sammenlignet med de personene som kun brukte badstu en gang i uken. (R)

Det å utsette kroppen for stress i form av varme regnes som hormetisk stress. Hormetisk stress er stress som fører til at kroppen oppregulerer prosesser som har en positiv effekt på biologien vår. En av de mest kjente formene for hormetisk stress er fysisk aktivitet/trening. Stress i form av varme reduserer skade på proteiner samtidig som antioksidant aktivitet oppjusteres, det samme skjer med reparasjonsprosesser som autofagi (når en celle brytes ned og resirkuleres). (R)

Restitusjon

Hvis du driver med idrett har du kanskje hørt at en tur i badstu etter en hard treningsøkt vil hjelpe med restitusjonen og da spesielt mindre gangsperr eller stiv muskulatur. Dette er ikke et kjerringråd og har naturlige forklaringer basert på hva varme gjør med kroppen vår. IGF-1 (insulin-like growth factor) er et veksthormon som er ekstremt viktig i restitusjonsfasen. En studie fant en 142% økning av IGF-1 ved bruk av badstu. (R)

Grunnleggende kjemi forteller oss at varme utvider og dette er også tilfellet med blodårene våre. Badstu fører derfor til forbedret blodstrømning som igjen gjør at oksygen og næringsstoffer transporteres mer effektivt og har en positiv påvirkning på restitusjon (R)

Til og med personer som ikke er i stand til å trene kan dra nytte av badstuens effekter. Forskning viser at bruk av badstu med en høyere temperatur enn 41 grader (de fleste badstuer er mye varmere enn dette) kan redusere risikoen for muskelsvinn ved inaktivitet. Bruk av badstu reduserer også oksidativt stress som oppstår når man gjenopptar fysisk aktivitet etter en periode med hvile eller skadeopphold.  (R)(R)(R)

Stress og velvære

Dette er uten tvil den effekten som gjør at jeg fortsatt er villig til å sette av to timer hver eneste torsdag til såkalt varmeterapi. Bruk av badstu kan føre til et frislipp av endorfiner i blodstrømmen som igjen gir en følelse av velvære (R)(R)

Faktisk så har varmeterapi for hele kroppen vist seg å redusere symptomer for depresjon i kreftpasienter som følge av dette endorfin rushet.  (R)

Som tidligere nevnt er en lang økt i badstu en form for stress som er positivt for kroppen. Som et resultat av dette hormetiske stresset frigjøres et opiat ved navnet dynorphin som leder til negative følelser. For å kompensere for dette øker hjernen produksjonen av og sensitiviteten til reseptorer for euforiske hormoner som beta-endorfiner. Disse fysiologiske endringene er til dels permanente og fører derfor til at personer  som bruker badstu vil være lykkeligere også når de ikke eksponeres for varme.  (R)

Bruk av badstu øker også hormonet BDNF som i tillegg til å ha en sentral rolle i hvordan vi lærer også har en positiv effekt på angst og depresjon. (R)

Regulering av blodsukker

Forskning som utføres på dyr vil alltid ha svakheter når disse brukes til å vurdere effekt på mennesker. Som oftest brukes mus eller rotter i denne type eksperimenter. Selv om vi kan lære mye av eksperiment på disse dyrene er mennesker fortsatt ganske så forskjellige fra dem og det er derfor ikke alle resultater som kan overføres ukritisk. Nå er det allikevel slik at etiske retningslinjer forhindrer at vi kan gjennomføre studier som kan skade mennesker og da er dyreforsøk det vi må lene oss på. I en studie med insulin resistente (diabetes light) mus førte 30 minutters varmebehandling 3 ganger i uken i totalt 12 uker til positive resultater. Musene opplevde en reduksjon på 31% i insulin og en merkbar nedgang i blodsukkernivå. (R)

Muskelmasse

Hva om du kunne bygge muskler bare ved å sitte i badstu? Så enkelt er det nok ikke, men det å utsette seg selv for varme aktiverer flere prosesser som er fordelaktig for både bygging og opprettholdelse av muskelmasse.

Når man sitter i badstu produseres det store mengder av såkalte hetesjokk proteiner (HSP). Disse proteinene motvirker oksidativt stress ved å fange frie radikaler og opprettholde riktig nivå av antioksidantet glutathione. Frie radikaler er atomer med uparede elektroner og disse fører til at muskler brytes ned. Tommelfingerregel: alt som hjelper med reduksjon av frie radikaler/oksidativt stress vil være fordelaktig for vår helse og prestasjon (R) (R)

Badstuens effekter på vårt hormonelle system promoterer også muskelmasse. Bruk av badstu øker produksjonen av IGF-1, et hormon som er veldig fordelaktig med tanke på muskelbygging. (R)(R).

Den økte sensitiviteten for insulin som nevnt ovenfor kan også lede til positive effekter på muskelmassen vår (R)(R)(R)

Muskelsvinn er en naturlig del av det å eldes. Hvor mye muskelmasse du har er en god indikator på hvor lenge du kommer til å leve. For eldre personer som sliter med å bevege seg nok til å opprettholde muskelmasse så kan badstu 2-3 ganger i uken være en god løsning. Det samme gjelder for idrettsutøvere som er ute med skade og ikke får trent like hardt som normalt. For å promotere legning av muskelskader samt redusere muskeltapet som oftest er knyttet til skader bør badstu benyttes.

Mental ytelse

Nootropics er virkelig i vinden blant biohackere i dag. Dette er kosttilskudd eller medikamenter som brukes for å øke mental kapasitet som igjen vil gi et fortrinn i en verden med hyperkonkurranse. Både kaffe og Ritalin kan regnes som et nootropic. En god måte å tenke på bruk av denne type virkemidler er at desto sterkere effekt du opplever, desto større vil eventuelle bivirkninger av bruken være. Husk også at noen bivirkninger ikke alltid dukker opp etter de første par gangene med bruk for så å komme med full effekt.

Naturlige måter å øke din mentale ytelse er alltid å foretrekke og den gode nyheten er at bruk av badstu er en av disse naturlige måtene. Studier viser at bruk av badstu fører til en økning i noradrenalin. Noradrenalin er et hormon som øker vår evne til å konsentrere oss. (R)

Hetestress øker også prolaktin. Prolaktin har som en av sine oppgaver å promotere vekst av myelin. Myelin er kan tenkes på som et lag med isolerende materialet som dekker nervefibrene i hjernen. En bedre og tykkere insulasjon fører til at hjernen fungerer kjappere da signalene som sendes mellom hjernecellene øker i hastighet. (R)

Det å utsette seg for hetestressøker også BDNF, et protein som fremmer vekst av nye hjerneceller og som er ekstremt viktig med tanke på læring og hukommelse. (R)

Fysisk prestasjon

Bruk av badstu/varme øker hjertets evne til å pumpe blod (slagvolum). Økt slagvolum betyr at samme mengde arbeid kan gjennomføres med færre hjerteslag, derav mindre energi. (R)

Badstu bruk forbedrer også kroppens blodtilstrømning til muskler. Mer blod til musklene betyr mer glukose, fettsyrer og oksygen som musklene trenger til energi. Når den jevnlige tilgangen på drivstoff er optimal slipper musklene å bruke like mye av de har lagret i sin egen bensintank (glykogen) og kan spare dette til når det virkelig trengs. En studie viste at bruken av glykogen var 40-50% lavere hos personer som var vant med varmestress (R)(R)

Jevnlig bruk av badstu øker antallet røde blodceller som igjen betyr at mer oksygen kan transporteres rundt i kroppen mens man er i fysisk aktivitet. (R)

En annen interessant studie viste at personer som brukte badstu to ganger ukentlig i 30 minutter etter trening økte tiden det tok dem å løpe til utmattelse med 32%. Dette sammenlignet med samme utmattelsestest før badstubruk ble innført. (R)

Smertelindring

En tur i svetteboksen kan også hjelpe personer med å håndtere forskjellige typer smerte. Mange vet at ising eller nedkjøling kan ha smertelindrende effekt og det samme gjelder også ved bruk av varme. Ved å øke anti-inflammatoriske hormoner som noradrenaline, adrenaline, kortisol og IGF-1 vil bruk av badstu hjelpe med smertelindring. Husk også at bruk av badstu kan føre til et frislipp av endorfiner. Endorfiner er smertelindrende kjemikalier som fungerer på de samme reseptorerene som opiater.

Forskning har vist at bruk av badstu sammen med andre behandlingsmetoder var effektiv i håndteringen av leddgikt. (R) Det at flere behandlingsmetoder ble brukt sammen gjør det umulig å konkludere med om det var badstu bruken som bidro til det positive resultatet. Men det er allikevel verdt å merke seg at personer som lider av leddgikt ofte føler seg bedre når de oppholder seg i varmere strøk. Igjen, dette trenger ikke nødvendigvis bety at varmen har en positiv effekt. Skal jeg være ærlig tror jeg mengde med sol (UVA, UVB) er en større bidragsyter til den positive effekten.

Badstu terapi har vist seg å være effektiv med tanke på å redusere smerte opplevd i forbindelse med fibromyalgi. Denne fordelen kan nok tilskrives det faktum at ledd og bindevev i kroppen vår er laget av kollagen og disse blir mer fleksible ved temperaturøkning. Igjen var det to forskjellige behandlingsmetoder som ble benyttet i denne studien som gjør at en sunn skepsis til resultatet er lurt. (R)

Endelig en studie som kun brukte badstu som intervensjon. Denne studien viste at jevnlig bruk av badstu er et effektivt tiltak for å håndtere kronisk hodepine (R)

Stresshåndtering

Vi har tidligere vært inne på hormetisk stress. Hormetisk stress er når vi setter kroppen vår i en stressende situasjon hvorpå den responderer ved oppregulering av forskjellige prosesser slik at du står bedre rustet til å møte den type stresssituasjoner senere. Hormetisk stress effekter er også overførbart til andre situasjoner. For eksempel, ved å stresse kroppen fysisk blir man også bedre til å håndtere psykologisk stress. Dette er absolutt en effekt i mitt eget liv. Badstu og trening er mine favorittmåter å bygge opp min egen stresstoleranse på.

Hud

En studie har vist at jevnlig bruk av tradisjonell badstu (ikke infarød) har en positiv effekt på huden. Dette gjelder spesielt for pH verdien på hudens overflate og hydrering. Et annet resultat fra samme studie viste en reduksjon av fet hud og badstu kan derfor være en god ide for de som sliter med dette og kviseproblemer. (R)

Vekttap

Når det gjelder vekttap er vi veldig ofte på jakt etter snarveier. Som oftest funker ikke disse snarveiene som vi hadde håpet, og de kan nok aldri erstatte det vi vet hjelper mot overvekt (kaloritelling er ikke nøkkelen). Derfor var jeg usikker på om denne fordelen med badstu i det hele tatt burde tas med da forskningen er relativt tynn. Åpenbart endte jeg opp med å inkludere den mulige effekten på vekt. Det beste beviset for at det å sitte i en badstu kan hjelpe med vekten er at når nivået med hetesjokk proteiner øker kan dette føre til redusert fettmasse i dyr. (R) Vi har også tidligere nevnt at badstu fører til en økning i veksthormoner som igjen øker muskelmasse. Det er viden kjent at økt muskelmasse og økt nivå av veksthormoner kan føre til redusert fettmasse. Spekulativt? Ja.

Kronisk utmattelsessyndrom

Mennesker som lider av utmattelsessyndrom blir ofte stigmatisert og sett på som late personer som helst ikke vil jobbe. Vi må huske på at selv om denne diagnosen er relativt ny, betyr ikke det at det faktisk er biologiske forklaringer for den. Min teori, som også deles av eksperter, er at den enorme økningen i menneskeproduserte elektromagnetisk frekvenser i miljøet vårt står bak denne type problemer og at vi i en 5G verden kommer til å oppleve enda flere tilfeller av denne type problemer. Helsepersonell vil slite med å skjønne sammenhengen fordi det er så få som faktisk vet at stråling og kunstig lys har reelle biologiske påvirkninger. En studie viste at en økt i infrarød badstu hver dag i 15-25 dager førte til en merkbar bedring av symptomer som utmattelse, smerter og søvnforstyrrelser. (R) Det at det er infrarød badstu som viser en positiv effekt er ikke overraskende hvis man bygger videre på at menneskeskapte frekvenser er årsaken bak denne type lidelser. Infrarødt lys er en del av lysspekteret som igjen er den naturlige delen av det elektromagnetiske spekteret vi er designet for å håndtere gjennom evolusjon. Rødt lys er også det som kalles det legende lyset og er alltid tilstedet i naturlig sollys for å balansere blått lys. I tillegg til bruk av infrarød badstu kan man eksponere så mye hud som mulig ved soloppgang og solnedgang for enda mer av det legende røde lyset.

Kreft

For mange topper kreft listen over sykdommer man absolutt vil unngå. Dessverre er det slik at antall krefttilfeller har økt ganske dramatisk de siste årene. Kreft kan ses på som en mitokondriell sykdom, når autogafi (selvspising) og apoptose (kontrollert celledød) er to prosesser som gjør at mutasjoner i vårt mitokondrielle DNA ikke eskalerer til kreftnivået. Få vet at mitokondrier responderer på frekvenser fra det elektromagnetiske spektrum, inkludert lys. Kunstige frekvenser med stråling og kunstig blått lys fører til at de to beskyttende prosessene nevnt tidligere ikke fungerer som de skal. Denne prosessen vil bli skrevet om i mer detalj ved en senere anledning. Igjen har lys fra den infrarøde delen av spektrumet gjennom bruk av infrarød badstu vist en positiv effekt. I en studie på mus fant forskere fra Japan at infrarød varmebehandling reduserte veksten i brystkreftsvulster uten negative bivirkninger (R).

En annen studie viste at badstu behandling i 60 minutter førte til apoptose av kreftceller i bein. Behandlingen førte altså til et comeback av denne prosessen som er nøkkel i bekjempelse av kreft. (R) Til slutt viste en studie i 2008 at bruk av badstu eller varmebehandling forsterker effekten av tradisjonelle kreftterapier. (R) Det virker å være flere forklaringer på hvorfor badstu kan hjelpe mot noen krefttyper. At varme/lys fra infrarøde spekteret gjenoppretter prosesser som autogafi og apoptose som ikke fungerer som de skal grunnet det kunstige miljøet vi mennesker har skapt er nok en nøkkel.

Infeksjoner

Hva er kroppens naturlige forsvarsmekanisme når den utsettes for en infeksjon? Feber. Eldgamle biologiske prosesser bruker altså varme som et våpen mot uønskede inntrengere. Personer som sliter med helsen har ofte en lav kroppstemperatur, noe som gjør det vanskelig å bli kvitt infeksjoner. Ved å bruke ekstern varme i form av badstu kan dette hjelpe kroppen med å fjerne bakterier, sopp, parasitter og virus (R)(R)

Autoimmunitet

Autoimmune sykdommer hvor immunforsvaret ikke fungerer som det skal og oppfatter naturlige komponenter i kroppen som fremmede og derfor angriper seg seg selv. Bruk av badstu har vist seg effektiv som behandling av personer med Sjøgrens syndrom – en vanlig autoimmun sykdom som gir blant annet tørr munn og tørre øyne. (R)

Sosial sammenkomst

Mennesker er sosiale dyr og det er ikke tvil om at vi trenger andre mennesker for å trives. I en sosial medier verden er det mange som opplever illusjonen av det å omgås med andre mennesker, men det kan aldri erstatte “gammeldags” sosialisering. Det er faktisk etablert en link mellom de relasjonene vi har og hvor friske vi er. Sosiale interaksjoner påvirker mental helse, fysisk helse, helsevaner, og dødsrisiko (R). Jeg har tidligere skrevet hvor viktig det er å omgås mennesker som gir deg energi samtidig som vi kutter ut såkalte energivampyrer. Bruk av badstu er en litt annerledes, men meget gledelig anledning for sosiale interaksjoner. Det at mobiltelefoner og andre distraksjoner ikke trives så godt i 80 grader + gjør opplevelsen enda bedre.

Konklusjon

Det er ikke mangel på potensielle positive effekter man kan oppnå hvis man er villig til å svette litt. En siste fordel jeg har merket, men som jeg ikke klarte å spore opp forskning på er at jeg sover bedre de dagene jeg bruker badstu. Det er få ting som får meg til å føle meg bedre enn en god badstu økt etterfulgt av en iskald dusj. Det at alle de overnevnte fordelene kan gjøre seg gjeldende forsterker bare min egen prioritering av denne aktiviteten og derfor har jeg gått til innkjøp av en infrarød badstu slik at jeg kan bruke varmeterapi oftere enn den ene dagen i uken.

Med så mange potensielle fordeler for helse og prestasjon som vi har gått igjennom i denne artikkelen bør det ikke være tvil om at badstu er et verktøy som bør inkluderes i din personlige helse- og prestasjonsplan. Finn en svømmehall eller treningsstudio i nærheten med badstu, og sett av tid til en ukentlig økt med varmebehandling. Du vil garantert ikke angre!